watermark logo

Reproducción Automática


Vivaldi Concert voor strijkers RV 156 - HD Live Concert - Concerto Köln - Concertgebouw Amsterdam

45 Reproducciones
bruno
26
Publicado el 2020/01/21 / En Arte

Kijk voor meer klassieke muziek op http://klassiek.avro.nl en http://www.hetzondagochtendconcert.nl

Vivaldi: Concert voor strijkers in g kl.t. / String concerto in g minor, RV 156
Concerto Köln - Peter Dijkstra

Opname 25 maart 2012, Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Over Vivaldi
Vivaldi wordt in 1678 als oudste van negen kinderen geboren in een gezin waarin vader de kost verdient als violist. Nog op de dag van zijn geboorte wordt Vivaldi gedoopt. Zijn slechte gezondheid, Vivaldi lijdt vermoedelijk aan astma, is de aanleiding voor deze snelle plechtigheid. Men denkt dat het jongetje het niet lang zal maken, maar uiteindelijk wordt hij toch gewoon groot. Zijn muzikale opleiding krijgt Vivaldi van zijn vader, maar een carrière als violist is aanvankelijk niet voor hem weggelegd, want in 1703 wordt hij tot priester gewijd. Vanwege zijn rode haar, krijgt Vivaldi de naam Il prete rosso, de rode priester.

Vioolleraar
Het priesterambt voert Vivaldi niet lang uit, want al vrij snel na zijn wijding meldt hij, dat het opdragen van de mis hem te zwaar is. Als reden noemt hij zijn slechte gezondheid. Omdat Vivaldi gedurende de rest van zijn leven vermoeiende reizen maakt door heel Europa, is zijn gezondheidstoestand mogelijk een voorwendsel geweest om onder zijn religieuze verplichtingen uit te komen. Feit is dat hij vanaf nu meer tijd heeft om zich met muziek maken bezig te houden en in hetzelfde jaar wordt hij dan ook aangesteld als maestro di violino en later als maestro de concerti aan het Ospedale della Pietà. Vivaldi geeft er les aan de weesmeisjes, die opgenomen zijn in dit weeshuis, dat bekend staat om zijn hoogstaande muzikale opleiding.

Opera
In de jaren dat Vivaldi in het weeshuis lesgeeft, verschijnen ook de eerste publicaties van zijn werk: triosonates, vioolconcerten en religieus werk. Wanneer Vivaldi Venetië in 1718 verruilt voor Mantua, gaat hij daarbij opera's componeren. Hoewel de opera's niets religieus in zich hebben, laat Vivaldi zich graag voorstaan op zijn priesterschap en doet daar zijn voordeel mee. Dit wordt hem niet altijd in dank afgenomen en één van zijn opera's wordt dan ook verboden omdat het geschreven is door een priester die geen mis opdient en over wie bovendien geruchten de ronde doen, dat hij een relatie zou hebben met een zangeres.

Buitenlandse reizen
In de jaren die volgen, reist Vivaldi tussen Rome en Venetië heen en weer en maakt hij zijn eerste buitenlandse reizen. Tussen 1729 en 1733 bezoekt hij vermoedelijk Wenen en Praag en in 1738 komt hij naar Amsterdam, waar al sinds 1711 zijn muziek gepubliceerd wordt. Aan het einde van zijn leven vertrekt Vivaldi naar Wenen. Hij komt daar in 1740 aan. De redenen voor zijn reis zijn niet helemaal duidelijk. Vivaldi's succes in zijn vaderland is al een aantal jaren tanende en vermoedelijk heeft de componist het aanbod gekregen om naar Wenen te komen, voor de opvoering van een aantal van zijn opera's. Vanwege de dood van Karel VI in oktober van dat jaar worden echter alle theaters gesloten en vinden de uitvoeringen niet plaats. Met Vivaldi's gezondheid gaat het intussen steeds slechter en hij sterft op 28 juli 1741. Van de eens zo succesvolle en redelijk welgestelde componist is dan weinig meer over en hij wordt in een Weens armengraf begraven.

* Venetië, Italië, 4 maart 1678
† Wenen, Oostenrijk, 28 juli 1741

Mostrar más
0 Comentarios sort Ordenar por

Reproducción Automática